Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodanie zakwasu buraczanego do barszczu sprawi, że jego kolor będzie bardziej intensywny. Ma również duże wartości zdrowotne.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4037
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 565
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4037
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 565
Składniki
1. Ok 2 litrów wody zagotować i ostudzić. 2. Buraki (ja dodałam 4 duże) obrać, umyć i pokroić na kawałki. 3. Wrzucić buraki do wyparzonego wcześniej suchego słoja. 4. Dodać kilka ząbków czosnku oraz przyprawy. 5. Zalać wszystko wodą tak, żeby nic nie wystawało. Do słoika można dodać kromkę razowego chleba, wtedy zakwas powinien szybciej stać się zakwasem. :) Słoik przykryć ręcznikiem papierowym i zawiązać gumką. Ponakłuwać papier wykałaczką robiąc kilka dziurek. Postawić słoik w suchym i ciemnym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Wtedy należy przelać zakwas przez sito do innego czystego słoika.Zakwas najlepiej przechowywać w lodówce.