Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodanie zakwasu buraczanego do barszczu sprawi, że jego kolor będzie bardziej intensywny. Ma również duże wartości zdrowotne.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 169
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 54
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 139
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10753
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 141
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 169
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 54
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 139
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10753
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 141
Składniki
1. Ok 2 litrów wody zagotować i ostudzić. 2. Buraki (ja dodałam 4 duże) obrać, umyć i pokroić na kawałki. 3. Wrzucić buraki do wyparzonego wcześniej suchego słoja. 4. Dodać kilka ząbków czosnku oraz przyprawy. 5. Zalać wszystko wodą tak, żeby nic nie wystawało. Do słoika można dodać kromkę razowego chleba, wtedy zakwas powinien szybciej stać się zakwasem. :) Słoik przykryć ręcznikiem papierowym i zawiązać gumką. Ponakłuwać papier wykałaczką robiąc kilka dziurek. Postawić słoik w suchym i ciemnym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Wtedy należy przelać zakwas przez sito do innego czystego słoika.Zakwas najlepiej przechowywać w lodówce.