Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodanie zakwasu buraczanego do barszczu sprawi, że jego kolor będzie bardziej intensywny. Ma również duże wartości zdrowotne.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Składniki
1. Ok 2 litrów wody zagotować i ostudzić. 2. Buraki (ja dodałam 4 duże) obrać, umyć i pokroić na kawałki. 3. Wrzucić buraki do wyparzonego wcześniej suchego słoja. 4. Dodać kilka ząbków czosnku oraz przyprawy. 5. Zalać wszystko wodą tak, żeby nic nie wystawało. Do słoika można dodać kromkę razowego chleba, wtedy zakwas powinien szybciej stać się zakwasem. :) Słoik przykryć ręcznikiem papierowym i zawiązać gumką. Ponakłuwać papier wykałaczką robiąc kilka dziurek. Postawić słoik w suchym i ciemnym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Wtedy należy przelać zakwas przez sito do innego czystego słoika.Zakwas najlepiej przechowywać w lodówce.