Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodanie zakwasu buraczanego do barszczu sprawi, że jego kolor będzie bardziej intensywny. Ma również duże wartości zdrowotne.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 118
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 298
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1241
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2230
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25598
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 118
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 298
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1241
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2230
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25598
Składniki
1. Ok 2 litrów wody zagotować i ostudzić. 2. Buraki (ja dodałam 4 duże) obrać, umyć i pokroić na kawałki. 3. Wrzucić buraki do wyparzonego wcześniej suchego słoja. 4. Dodać kilka ząbków czosnku oraz przyprawy. 5. Zalać wszystko wodą tak, żeby nic nie wystawało. Do słoika można dodać kromkę razowego chleba, wtedy zakwas powinien szybciej stać się zakwasem. :) Słoik przykryć ręcznikiem papierowym i zawiązać gumką. Ponakłuwać papier wykałaczką robiąc kilka dziurek. Postawić słoik w suchym i ciemnym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Wtedy należy przelać zakwas przez sito do innego czystego słoika.Zakwas najlepiej przechowywać w lodówce.