Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Puree jabłkowe maminsynka, czyli яблочное пюре неженка
  • Przetwory
  • Przepis na

Puree jabłkowe maminsynka, czyli яблочное пюре неженка

21.09.2022 Odsłon: 1018
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

To jest bardzo smaczny deser – lekko słodkie puree jabłkowe. Dawny przepis naszej kuchni kresowej chętnie przygotowują mieszkańcy byłego ZSRR, za to u nas jest niemal zupełnie zapomniany. A szkoda, bo ten deser lubią małe, większe i całkiem duże dzieci. Ja zaliczam się do tej ostatniej kategorii. Uwielbiam wszelkie musy jabłkowe. Najczęściej nie słodzę ich wcale, ale i tak potrafię wyjeść łyżeczką puree ze słoika całkiem bez opamiętania. Natomiast słodzone musy jabłkowe stanowią w mojej spiżarni osobną kategorię. Mają dla siebie oddzielną półkę, a w roku obfitującym w jabłka – więcej niż jedną.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 42

do 15 min 15 min
5
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 118

do 15 min 15 min
6
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 109

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 306

do 30 min 30 min
6
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2819

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4182

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 42

do 15 min 15 min
5
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 118

do 15 min 15 min
6
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 109

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 306

do 30 min 30 min
6
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2819

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4182

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Puree jabłkowe maminsynka, czyli яблочное пюре неженка
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 3 kg jabłek (waga po obraniu – to ważne, bo na początku trzeba wziąć znacznie więcej owoców, przynajmniej 4 kg)
  • szklanka wody
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • szczypta soli (dodałam od siebie, bo pięknie zaokrągla smak)
Sposób przygotowania:
1

Możesz użyć jabłek dowolnej odmiany, ale najlepsze będą słodko-kwaśne. Ja użyłam antonówek, które w wielkiej obfitości spadają z naszego drzewa co drugi rok. Jabłka należy umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zważyć już gotowe – ma ich być około 3 kg.

2

Jabłka włóż do garnka z grubym dnem, dodaj szklankę wody i gotuj wszystko na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Powinno to zająć najwyżej pół godziny, a jeśli Twoje jabłka są mało soczyste – dodaj nieco więcej wody. Jednak jesienią nie powinno to być konieczne, bo przecież teraz mamy świeże i soczyste jabłka.

3

Gdy plasterki jabłek zaczną się rozpadać, dodaj cukier, wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i duś owoce na średnim ogniu, aż całkowicie zmiękną. Powinno to zająć kolejne 15 minut. Nie zapomnij wymieszać zawartości rondla od czasu do czasu, aby jabłka nie przykleiły się do dna.

4

Uprażone jabłka zmiksuj blenderem-żyrafą na gładką masę i dodaj szczyptę soli.

5

Do musu jabłkowego wlej słodzone mleko skondensowane i wymieszaj.

6

Doprowadź ponownie do wrzenia i utrzymuj w tym stanie przez 5 minut.

7

Gotowe puree jabłkowe porozkładaj do wysterylizowanych słoików – mniejszych lub większych. Małe słoiczki są wygodne, gdy masz małe dzieci i potrzebujesz zdrowego deseru dla nich. Większe słoiki sprawdzają się, gdy zechcesz podać naleśniki ze słodkim puree jabłkowym, więc tutaj wszystko zależy od Twoich potrzeb i preferencji.

8

Słoiki zamknij wysterylizowanymi nakrętkami, postaw słoiki dnem do góry i pozostaw do schłodzenia. Nie trzeba ich pasteryzować, jeśli będą przechowywane w suchym, ciemnym i najlepiej chłodnym miejscu – w piwnicy lub zimnej spiżarni. Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca w lodówce, przechowuj tam. Nigdy nie trzymałam tego musu jabłkowego w temperaturze pokojowej, więc nie mogę ręczyć za wynik. No ale zawsze można słoiki poddać pasteryzacji, warto próbować.

9

Gotowe puree jabłkowe maminsynka w 100% zasługuje na swoją nazwę. Deser jest niezwykle delikatny, gładki, umiarkowanie słodki. Po prostu pyszny, więc naprawdę warto go przygotować!

10

Po pierwszej degustacji słodkiego musu jabłkowego wiem, że następnym razem użyję “krówki”, czyli kajmaku w puszce, karmelizowanego mleka skondensowanego. Z tym dodatkiem puree jabłkowe na pewno będzie jeszcze pyszniejsze. A że chyba jestem uzależniona od smaku karmelu, to już na zapas się boję, że wyjem wszystko aż do dna każdego słoika... Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki