Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest bardzo smaczny deser – lekko słodkie puree jabłkowe. Dawny przepis naszej kuchni kresowej chętnie przygotowują mieszkańcy byłego ZSRR, za to u nas jest niemal zupełnie zapomniany. A szkoda, bo ten deser lubią małe, większe i całkiem duże dzieci. Ja zaliczam się do tej ostatniej kategorii. Uwielbiam wszelkie musy jabłkowe. Najczęściej nie słodzę ich wcale, ale i tak potrafię wyjeść łyżeczką puree ze słoika całkiem bez opamiętania. Natomiast słodzone musy jabłkowe stanowią w mojej spiżarni osobną kategorię. Mają dla siebie oddzielną półkę, a w roku obfitującym w jabłka – więcej niż jedną.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Składniki
Możesz użyć jabłek dowolnej odmiany, ale najlepsze będą słodko-kwaśne. Ja użyłam antonówek, które w wielkiej obfitości spadają z naszego drzewa co drugi rok. Jabłka należy umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zważyć już gotowe – ma ich być około 3 kg.
Jabłka włóż do garnka z grubym dnem, dodaj szklankę wody i gotuj wszystko na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Powinno to zająć najwyżej pół godziny, a jeśli Twoje jabłka są mało soczyste – dodaj nieco więcej wody. Jednak jesienią nie powinno to być konieczne, bo przecież teraz mamy świeże i soczyste jabłka.
Gdy plasterki jabłek zaczną się rozpadać, dodaj cukier, wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i duś owoce na średnim ogniu, aż całkowicie zmiękną. Powinno to zająć kolejne 15 minut. Nie zapomnij wymieszać zawartości rondla od czasu do czasu, aby jabłka nie przykleiły się do dna.
Uprażone jabłka zmiksuj blenderem-żyrafą na gładką masę i dodaj szczyptę soli.
Do musu jabłkowego wlej słodzone mleko skondensowane i wymieszaj.
Doprowadź ponownie do wrzenia i utrzymuj w tym stanie przez 5 minut.
Gotowe puree jabłkowe porozkładaj do wysterylizowanych słoików – mniejszych lub większych. Małe słoiczki są wygodne, gdy masz małe dzieci i potrzebujesz zdrowego deseru dla nich. Większe słoiki sprawdzają się, gdy zechcesz podać naleśniki ze słodkim puree jabłkowym, więc tutaj wszystko zależy od Twoich potrzeb i preferencji.
Słoiki zamknij wysterylizowanymi nakrętkami, postaw słoiki dnem do góry i pozostaw do schłodzenia. Nie trzeba ich pasteryzować, jeśli będą przechowywane w suchym, ciemnym i najlepiej chłodnym miejscu – w piwnicy lub zimnej spiżarni. Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca w lodówce, przechowuj tam. Nigdy nie trzymałam tego musu jabłkowego w temperaturze pokojowej, więc nie mogę ręczyć za wynik. No ale zawsze można słoiki poddać pasteryzacji, warto próbować.
Gotowe puree jabłkowe maminsynka w 100% zasługuje na swoją nazwę. Deser jest niezwykle delikatny, gładki, umiarkowanie słodki. Po prostu pyszny, więc naprawdę warto go przygotować!
Po pierwszej degustacji słodkiego musu jabłkowego wiem, że następnym razem użyję “krówki”, czyli kajmaku w puszce, karmelizowanego mleka skondensowanego. Z tym dodatkiem puree jabłkowe na pewno będzie jeszcze pyszniejsze. A że chyba jestem uzależniona od smaku karmelu, to już na zapas się boję, że wyjem wszystko aż do dna każdego słoika... Smacznego!