Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam w swoim ogrodzie kilka odmian ale moim zdaniem najsmaczniejsza jest odmiana MUSCAT.Smakiem i aromatem przypomina melona.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1153
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 125
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 442
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1153
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 125
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 442
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Składniki
Dynię razem ze skórką po wydrążeniu miąższu ułożyć na dużej blasze (tej z wyposażenia piekarnika) skórką do dołu i piec około godziny w tem. 170-180 stopni. Miękkość dyni możemy sprawdzić wbijając w nią patyczek bądź widelec. Wyjąć do ostudzenia. Następnie usunąć skórkę i zmiksować. Doprawić solą, odrobiną imbiru i curry. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 40 minut przez trzy kolejne dni. Jeżeli zapasteryzujemy tylko raz - puree się zepsuje. Sprawdzałam to kilkakrotnie. Można też tak przygotowane puree zamrozić w małych pojemnikach lub woreczkach. Idealne do zupy dyniowej. ** Część dyni mieszam z samym cukrem- zimą wykorzystuję do ciast**