Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4741
Dodano: 01.12.2018
Odsłon: 627
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Dynię razem ze skórką po wydrążeniu miąższu ułożyć na dużej blasze (tej z wyposażenia piekarnika) skórką do dołu i piec około godziny w tem. 170-180 stopni.
Miękkość dyni możemy sprawdzić wbijając w nią patyczek bądź widelec.
Wyjąć do ostudzenia.
Następnie usunąć skórkę i zmiksować.
Doprawić solą, odrobiną imbiru i curry.
Przełożyć do słoików i pasteryzować około 40 minut przez trzy kolejne dni.
Jeżeli zapasteryzujemy tylko raz - puree się zepsuje. Sprawdzałam to kilkakrotnie.
Można też tak przygotowane puree zamrozić w małych pojemnikach lub woreczkach.
Idealne do zupy dyniowej.
** Część dyni mieszam z samym cukrem- zimą wykorzystuję do ciast**
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 01 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Ekstra, piękny kolorek.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz