Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby puree z dyni było dla nas dostępne przez całą zimę, należy je pasteryzować przez kolejne trzy dni po godzinie. Pasteryzowane tylko raz- zawsze się zepsuje.
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19738
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2869
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3948
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 643
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19738
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2869
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3948
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 643
Składniki
dowolna ilość dyni ( u mnie odmiana muscat, która jest słodka, pięknie pachnie i w smaku przypomina melona). Dynię kroimy na dwie części, wydrążamy pestki i miąższ. Następnie kroimy na mniejsze części, obieramy i dopiero wtedy kroimy na małe kawałki. Na dno garnka z grubym dnem wlewamy 1 szklankę wody i wrzucamy pokrojoną dynię. Smażymy często mieszając aż się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Możemy jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sito. Nie dodajemy ani soli ani cukru. Takie puree będzie można użyć zimą albo do zupy albo do różnych wypieków czy deserów. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy po godzinie przez trzy kolejne dni. Pasteryzowane tylko raz - psuje się i szkoda naszej pracy.