Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo fajny, prosty przepis na mus z dyni lub po prostu purée. Taki mus ma zastosowanie do ciast, muffinek , deserów czy zup itp.
garnek, blender, nóż, deska, słoiki, blaszka, łyżka,
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 82
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 280
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 794
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22678
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 82
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 280
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 794
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22678
Składniki
Dynię umyć , pokroić na mniejsze części, usunąć miękki miąższ z pestkami . Tak przygotowaną dynię rozłożyć na blasze skórą do dołu i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni. Piec około 40 minut. Po tym czasie dynię wyjąć przestudzić i łyżką wydrążyć miąższ. Miąższ zmiksować blenderem na gładkie purée. Purée przełożyć do garnka i zagotować co jakiś czas mieszając. Przełożyć do czystych , wyparzonych i suchych słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 - 30 minut. od zagotowania się wody. Rada; Tak przygotowane purée można również zamrozić.
Dynia gotowa do słoików.