Do góry

Przetwory Przepis na:

Pyszna papryka konserwowa

Pyszna papryka konserwowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 1796

Tak przygotowana papryka jest jędrna i ma idealny smak.

Składniki

  • 2 kg papryki
  • Czosnek
  • Marchewka
  • 1,5 l wody
  • 400 g cukru
  • 50 g soli
  • 200g octu 10%
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszna papryka konserwowa

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy (woda, cukier, sól i ocet) zagotuj.

  2. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Paprykę układaj ciasno do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodaj po ok. 8 cienkich plasterków marchwi i 4 ząbki pokrojone czosnku. Zalej przestudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręć.

  4. Wstaw do zimnego piekarnika tak by się nie dotykały. Włącz piekarnik na 70 stopni, po 10 minutach zwiększ do 130 stopni. Pasteryzuj 40 min. Wylącz piekarnik, słoiki zostaw w piekarniku do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń