Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem z dyni i jabłek o smaku pomarańczowym. Dżem jest bardzo smaczny, więc polecam wypróbować przepis.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4924
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13339
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5823
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7487
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4924
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13339
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5823
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7487
Składniki
Obraną ze skórki i oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię, kroję na mniejsze i przekładam do garnka. Z dokładnie umytej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i polewam sokiem z cytryny.
Smażenie dżemu: Do dyni dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę więcej wody. Następnie do dyni dodaję pozostałe składniki dżemu i całość smażę bez przykrycia około 15 minut, na małym ogniu. Dżem od czasu do czasu mieszam. Po około 15 minutach, zdejmuję garnek z gazu i rozdrabniam składniki dżemu blenderem. Rozdrobniony dżem smażę jeszcze około 10 minut. Długość smażenia dżemu zależy od tego jak gęsty dżem chcemy uzyskać.
Gorący dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować. Tak przygotowany dżem przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem dyniowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa