Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory mojego Taty są bardzo smaczne. Dostałam od Niego sporo dojrzałych a nie zjedlibyśmy ich szybko, przerobiłam więc część i zrobiłam pyszny, ostry sos. Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super.
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 199
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 598
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 310
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 199
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 598
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 310
Składniki
Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować. Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając.
Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem. Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.