Jak zatrzymać smaki lata i móc cieszyć się nimi nawet wtedy, kiedy na dworze panują mróz i śnieg? Oto przepis na ratatouille na zimę, zamknięty w słoikach. Dzięki temu danie to będzie tak samo pyszne i aromatyczne jak w dniu jego przyrządzenia. To potrawa będąca francuskim odpowiednikiem leczo. Ten wegetariański gulasz z dużą ilością bakłażanów i cukinii świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, na kanapki czy baza do sosów.
Ratatouille na zimę
Składniki
- 1 kg bakłażanów
- 1 kg cukinii
- 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g papryki czerwonej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek do smażenia
Składniki
- 1 kg bakłażanów
- 1 kg cukinii
- 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g papryki czerwonej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek do smażenia

Etapy przygotowania
Bakłażany umyj. Jeśli warzywa są bardzo duże, usuń z nich pestki. Paprykę umyj i przekrój. Usuń gniazda nasienne. Cukinię, cebulę, czosnek i pomidory obierz ze skórki. Z pomidorów usuń pestki. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę lub paski w zależności od gustu i potrzeb.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę do zeszklenia. Dodaj bakłażany i smaż wszystko przez 10 minut. Dodaj paprykę i ponownie smaż przez 10 minut. Następnie dołóż czosnek, cukinię i pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, przez 50 minut od czasu do czasu mieszając.
Ratatouille na zimę przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na wierzchu. Skrop warzywa niewielką ilością oliwy. Szczelnie zamknij i natychmiast włóż słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 st. Celsjusza. Trzymaj je tam przez 75 minut. Słoiki wyjmij i ostudź. Ratatouille przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarce lub piwniczce.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13485
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 120

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 290
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13485
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 120

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 290



Składniki
- 1 kg bakłażanów
- 1 kg cukinii
- 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g papryki czerwonej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek do smażenia
Bakłażany umyj. Jeśli warzywa są bardzo duże, usuń z nich pestki. Paprykę umyj i przekrój. Usuń gniazda nasienne. Cukinię, cebulę, czosnek i pomidory obierz ze skórki. Z pomidorów usuń pestki. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę lub paski w zależności od gustu i potrzeb.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę do zeszklenia. Dodaj bakłażany i smaż wszystko przez 10 minut. Dodaj paprykę i ponownie smaż przez 10 minut. Następnie dołóż czosnek, cukinię i pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, przez 50 minut od czasu do czasu mieszając.
Ratatouille na zimę przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na wierzchu. Skrop warzywa niewielką ilością oliwy. Szczelnie zamknij i natychmiast włóż słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 st. Celsjusza. Trzymaj je tam przez 75 minut. Słoiki wyjmij i ostudź. Ratatouille przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarce lub piwniczce.
Pyszotka:)
Pyszotka:)
Smakowitości.;)