Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zatrzymać smaki lata i móc cieszyć się nimi nawet wtedy, kiedy na dworze panują mróz i śnieg? Oto przepis na ratatouille na zimę, zamknięty w słoikach. Dzięki temu danie to będzie tak samo pyszne i aromatyczne jak w dniu jego przyrządzenia. To potrawa będąca francuskim odpowiednikiem leczo. Ten wegetariański gulasz z dużą ilością bakłażanów i cukinii świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, na kanapki czy baza do sosów.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 141
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1008
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12005
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 141
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1008
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12005
Składniki
Bakłażany umyj. Jeśli warzywa są bardzo duże, usuń z nich pestki. Paprykę umyj i przekrój. Usuń gniazda nasienne. Cukinię, cebulę, czosnek i pomidory obierz ze skórki. Z pomidorów usuń pestki. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę lub paski w zależności od gustu i potrzeb.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę do zeszklenia. Dodaj bakłażany i smaż wszystko przez 10 minut. Dodaj paprykę i ponownie smaż przez 10 minut. Następnie dołóż czosnek, cukinię i pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, przez 50 minut od czasu do czasu mieszając.
Ratatouille na zimę przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na wierzchu. Skrop warzywa niewielką ilością oliwy. Szczelnie zamknij i natychmiast włóż słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 st. Celsjusza. Trzymaj je tam przez 75 minut. Słoiki wyjmij i ostudź. Ratatouille przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarce lub piwniczce.