Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zatrzymać smaki lata i móc cieszyć się nimi nawet wtedy, kiedy na dworze panują mróz i śnieg? Oto przepis na ratatouille na zimę, zamknięty w słoikach. Dzięki temu danie to będzie tak samo pyszne i aromatyczne jak w dniu jego przyrządzenia. To potrawa będąca francuskim odpowiednikiem leczo. Ten wegetariański gulasz z dużą ilością bakłażanów i cukinii świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, na kanapki czy baza do sosów.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 323
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 68
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 66
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 45
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2327
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 323
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 68
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 66
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 45
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2327
Składniki
Bakłażany umyj. Jeśli warzywa są bardzo duże, usuń z nich pestki. Paprykę umyj i przekrój. Usuń gniazda nasienne. Cukinię, cebulę, czosnek i pomidory obierz ze skórki. Z pomidorów usuń pestki. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę lub paski w zależności od gustu i potrzeb.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę do zeszklenia. Dodaj bakłażany i smaż wszystko przez 10 minut. Dodaj paprykę i ponownie smaż przez 10 minut. Następnie dołóż czosnek, cukinię i pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, przez 50 minut od czasu do czasu mieszając.
Ratatouille na zimę przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na wierzchu. Skrop warzywa niewielką ilością oliwy. Szczelnie zamknij i natychmiast włóż słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 st. Celsjusza. Trzymaj je tam przez 75 minut. Słoiki wyjmij i ostudź. Ratatouille przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarce lub piwniczce.