Do góry

Przetwory Przepis na:

Różowe ogórki marynowane

Różowe ogórki marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 212

Dodano:

Odsłon: 8374

Ogórki o niespotykanym dla tego warzywa różowym kolorze. Marynowane w słodkawej zalewie octowo-buraczanej. Idealne od razu na kanapkę ale i do wyjadania prosto ze słoika bez niczego

Składniki

  • ok. 500 g ogórków
  • do każdego słoika: 1/2 łyżeczki gorczycy
  • do każdego słoika: 2 ziarnka pieprzu
  • do każdego słoika: 1 ziarnko ziela angielskiego
  • do każdego słoika: 1 liść laurowy
  • do każdego słoika: 1 ząbek czosnku
  • 400 ml wody
  • 100 ml octu 10%
  • 150 g surowego czerwonego buraka
  • 100 g cukru
  • 2 zaokrąglone łyżeczki soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Różowe ogórki marynowane

Przygotowanie

  1. Do każdego słoiczka wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka pieprzu, 1 ziarnko ziela angielskiego, 1 liść laurowy.

  2. Ogórki pokroić wzdłuż na plasterki (można plasterki przekroić na pół). Ułożyć niezbyt ściśle pionowo w słoiczkach.

  3. Wodę wlać do garnka, dodać ocet, buraka pokrajanego na bardzo cienkie plasterki, cukier i sól, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3-5 minut. Wrzącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń