Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta łatwa sałatka bałkańska do słoików to pełne kolorów marynowane warzywa, które dodadzą doskonałej chrupkości i kwasowości każdemu talerzowi. W typowej sałatce bałkańskiej znajdziemy kapustę, paprykę, kalafiora, seler, marchew, ogórki, zielone pomidory i oliwki oraz natką pietruszki lub kolendrą. Na Bałkanach odlewa się warzywa z zalewy, opłukuje wodą z nadmiaru soli i octu, po czym serwuje sałatkę polewając strużkami oliwy. W naszym przepisie użyjemy mniejszej liczby warzyw niż na Bałkanach, dodamy cebulę i zastąpimy zielone pomidory czerwonymi. Sałatkę możesz robić wedle uznania, wykorzystując ulubione warzywa z ogrodu.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 816
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 118
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 142
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 816
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 118
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 142
Składniki
Umyj warzywa. Pomidory ze skórką pokrój w kostkę lub ósemki, obraną cebulę drobno poszatkuj. Rozdziel różyczki kalafiora lub brokułu, kapustę poszatkuj ostrym nożem lub na szatkownicy, obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a natkę posiekaj.
Umieść pokrojone warzywa w garnku, wlej olej i ocet, dosyp cukier i sól, pomieszaj i gotuj sałatkę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprowadź mieszankę do wrzenia. Uważaj, aby nie pomylić gotowania z bąbelkami powietrza uwalnianymi spomiędzy warzyw. Musisz upewnić się, że cała mieszanka po prostu się zagotowuje. Aby to zrobić, wymieszaj sałatkę i sprawdź, czy natychmiast się zagotuje, a następnie policz od tego momentu 2-3 minuty.
Krótkie gotowanie nie rozgotuje warzyw, więc nie będą przypominały owsianki. Gorącą sałatką napełniaj słoiki i natychmiast mocno je zakręcaj. Odwracaj słoiki do góry dnem i pozwól ostygnąć. Sałatka jest najsmaczniejsza tydzień po przygotowaniu.