Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta łatwa sałatka bałkańska do słoików to pełne kolorów marynowane warzywa, które dodadzą doskonałej chrupkości i kwasowości każdemu talerzowi. W typowej sałatce bałkańskiej znajdziemy kapustę, paprykę, kalafiora, seler, marchew, ogórki, zielone pomidory i oliwki oraz natką pietruszki lub kolendrą. Na Bałkanach odlewa się warzywa z zalewy, opłukuje wodą z nadmiaru soli i octu, po czym serwuje sałatkę polewając strużkami oliwy. W naszym przepisie użyjemy mniejszej liczby warzyw niż na Bałkanach, dodamy cebulę i zastąpimy zielone pomidory czerwonymi. Sałatkę możesz robić wedle uznania, wykorzystując ulubione warzywa z ogrodu.
Bardzo smaczna, słodko-kwaśna sałatka. Dodatek cebuli lekko zaostrza jej smak.
Odsłon: 27664
Klasyczny przepis na sałatkę na zimę do słoików. Do jej przygotowania wykorzy...
Odsłon: 3259
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 227
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 223
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 150
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 77
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 227
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 223
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 150
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 77
Składniki
Umyj warzywa. Pomidory ze skórką pokrój w kostkę lub ósemki, obraną cebulę drobno poszatkuj. Rozdziel różyczki kalafiora lub brokułu, kapustę poszatkuj ostrym nożem lub na szatkownicy, obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a natkę posiekaj.
Umieść pokrojone warzywa w garnku, wlej olej i ocet, dosyp cukier i sól, pomieszaj i gotuj sałatkę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprowadź mieszankę do wrzenia. Uważaj, aby nie pomylić gotowania z bąbelkami powietrza uwalnianymi spomiędzy warzyw. Musisz upewnić się, że cała mieszanka po prostu się zagotowuje. Aby to zrobić, wymieszaj sałatkę i sprawdź, czy natychmiast się zagotuje, a następnie policz od tego momentu 2-3 minuty.
Krótkie gotowanie nie rozgotuje warzyw, więc nie będą przypominały owsianki. Gorącą sałatką napełniaj słoiki i natychmiast mocno je zakręcaj. Odwracaj słoiki do góry dnem i pozwól ostygnąć. Sałatka jest najsmaczniejsza tydzień po przygotowaniu.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 352
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 201