Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka gyros do słoików jest aromatyczna i pasuje do wielu dań, np. grilla, kanapek czy dań obiadowych. To idealna alternatywa dla tradycyjnych warzyw w zalewie octowej.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6703
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154834
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1045
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 470
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6703
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154834
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1045
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 470
Składniki
Umyj i osusz ogórki, następnie pokrój je w półplasterki. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w średniej wielkości kawałki. Marchewki obierz, posiekaj na plasterki. Obrany czosnek pokrój na drobniejsze kawałki, tak samo zrób z cebulą, najlepiej posiekaj ją w piórka. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce, posól i wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok.
Przygotuj kilka słoików, osusz je. Przełóż równomiernie warzywa do każdego z nich.
Ocet, olej, cukier podgrzej w dużym garnku wraz z przyprawą gyros, zielem angielskim, liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Wyciągnij ziela angielski, liście laurowe i pieprz. Wlej gorącą zalewę do słoików, zakręć je mocno. Pasteryzuj w gotującej się wodzie w garnku wypełnionym do 2/3 wysokości przez około 15 minut od zagotowania.