Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka jarzynowa na zimę

Sałatka jarzynowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 20684

Jasna i pyszna sałatka na stole do każdego przystawki i jako ulubiona przekąska!

Składniki

  • Składniki na 5 sterylizowanych puszek po 500 ml:
  • Ogórki-0,5 kg
  • Pomidory-0,5 kg
  • Papryka-200 gr.
  • Cebula-150 gr.
  • Kapusta-200 gr.
  • Marchew-200 gr.
  • Koperek - duża pęczek
  • Sól o średnim zmieleniu - 1 stół.łyżka ze zjeżdżalnią
  • Cukier-50 gr.
  • Olej roślinny - 100 ml.
  • Ocet jabłkowy 6% - 80 ml.
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sałatka jarzynowa na zimę

Przygotowanie

  1. Na 5 sterylizowanych słoikach po 500 ml.
    1. Pokrój pomidory na pół pierścienia
    2. Ogórki pokroić w krążki
    3. Zetrzyj marchewki na tarce ( posiekałem na koreańskiej tarce) słomkami.
    4. Paprykę pokroić w cienkie paski.
    5. Pokrój cebulę w półpierścienie.
    6. Posiekaj koperek.
    7. Pokrój kapustę w małe paski.
    8. Umieść wszystkie warzywa w naczyniu objętościowym. Dodaj sól o średnim zmieleniu na 1 łyżce stołowej ze szkiełkiem, cukrem, olejem roślinnym i octem jabłkowym 80 ml.
    9. Wymieszaj i pozostaw na 3 godziny do marynowania, aby warzywa uwolniły sok. Od czasu do czasu mieszaj.
    10. Wkładamy do słoików, lekko ubijając.
    11. Warzywa na wierzchu zalewamy wybranym sokiem w górnej części słoików.
    12. Połóż szmatkę na dnie patelni, Ustaw słoiki, napełnij ramiona wodą. Przykryj słoiki pokrywkami.
    13. Sterylizujemy 15 minut od momentu zagotowania wody.
    14. Zakręć pokrywkami.
    15. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zurich wczoraj, o 12:35 wujek google translator potrafi płatać figle :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń