Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, smaczna sałatka z ogórków, cebuli i marchewki do słoików, doskonała do obiadu lub kanapek. Wystarczy tylko sięgnąć zimą do spiżarni.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 716
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31344
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 716
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31344
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Składniki
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy nieco grubsze plastry niż na mizerię. Marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Natkę siekamy drobno. Wszystko dajemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, olej, ocet i dokładnie mieszamy. Odkładamy sałatkę na 2-3 godziny, aby puściła sok i przegryzła się.
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno każdego dajemy gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie przekładamy do nich sałatkę, upychając ją ciasno w słoikach. Pozostały w misce sok rozlewamy do słoików i zakręcamy dokładnie słoiki. Na dno garnka, w którym będziemy gotować słoiki kładziemy ściereczkę. Układamy słoiki tak, aby się nie stykały ze sobą i zalewamy zimną wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzujemy sałatkę 10-12 minut od momentu zagotowania wody. Po wyjęciu słoików z gorącej wody układamy je dnem do góry, zostawiamy do wystudzenia. Sałatka z ogórków na zimę gotowa!