Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa z kapustą

Sałatka ogórkowa z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6198

Dodano:

Odsłon: 43314

Pyszna sałatka pasteryzowana z czterech warzyw /kapusty, ogórków, marchwi i papryki/ oraz zalewy. Świetnie smakuje zimą:) Chociaż... przed włożeniem do słoików próbowałam i smakuje rewelacyjnie do bezpośredniego spożycia, bez pasteryzacji - jako surówka:)

Składniki

  • młoda kapusta poszatkowana 1,5 kg
  • ogórki 1 kg
  • marchew 2 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • koperek 1 pęczek mały
  • sól 1 łyżka z czubkiem
  • zalewa:
  • woda 0,5 szklanki
  • ocet 0,5 szklanki
  • cukier 1/4 szklanki
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • pieprz czarny 3 ziarna
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka ogórkowa z kapustą

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy. Ogórki /bez obierania/ kroimy w cienkie plastry. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w krótkie paseczki lub kostkę. Koperek drobno siekamy.
    Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i ugniatając rękami mieszamy. Odstawiamy na 1,5 - 2 godz.
    Wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz zagotowujemy i gorącą zalewę dodajemy do sałatki. Mieszamy.
    Sałatkę wraz z zalewą i sokiem jaki puściła przekładamy do słoików lekko ugniatając. Zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 min - w zależności od wielkości słoika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń