Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowo-cukiniowa

Sałatka ogórkowo-cukiniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 3734

Dodano:

Odsłon: 457

Pyszne połączenie ogórków, cukinii i cebuli zamknięte w słoiku. Doskonały dodatek do mięs na zimowe dni.

Składniki

  • cukinia zielona 40 dag
  • ogórki gruntowe 80 dag
  • cebula 1 szt duża
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • zalewa:
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • olej 0,5 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki i cukinie /bez obierania/ kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 8 godzin w chłodne miejsce. W tym czasie sałatkę mieszamy kilka razy.
    Po tym czasie w dużym garnku przygotowujemy zalewę: cukier, ocet, olej ziele angielskie i liście laurowe zagotowujemy. Warzywa odciskamy z soków, które puściły i przekładamy je do garnka z zalewą. Często mieszając sałatkę gotujemy 10 min.
    Po tym czasie gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń