Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 634 Ocena: 5432
Dodano: 01.08.2018
Odsłon: 1513
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki ok. 2 cm. Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Obydwa warzywa mieszamy posypujemy solą /1 łyżka płaska/ i odstawiamy na 2 godz.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy 2 min i odsączamy.
Przygotowujemy zalewę: w dużym garnku wodę gotujemy z octem, cukrem, pieprzem i solą.
Do gotującej się zalewy dodajemy odciśnięte z soku paprykę i cebulę oraz odsączone z wody pieczarki. Gotujemy w zalewie ok. 10 min.. Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10-13 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)