Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas robić zapasy na zimę. W tym roku pomimo suszy ogórki mi obrodziły. Proponuję stary przepis na sałatkę z ogórków, papryki i marchewki.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 19
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 12
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208928
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 19
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 12
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208928
Składniki
Wychodzi 7-8 słoików po 500 ml. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ogórki i cebulę wrzucić do jednej miski, zasypać solą i odstawić na ok. 1 godzinę. Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać marchewkę i paprykę, wymieszać. W pojemniku wymieszać składniki zalewy i wlać do sałatki. Odstawić sałatkę na kilka godzin, 4 lub 8. Po 4 godzinach sałatka jest bardziej chrupka. Sałatkę przełożyć do słoików wraz z sokami które pozostały. Zakręcić szczelnie słoiki i pasteryzować około 15 minut. Następnie wyciągnąć słoiki i postawić je do góry dnem. Przestudzone można wynieść do piwnicy.