Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka szlachecka do słoików to świetny pomysł na urozmaicenie zimowych obiadów, kiedy świeże warzywa są już niedostępne. Słodka zalewa z dodatkiem wyrazistej kurkumy i koperku dodaje sałatce wyjątkowego smaku i aromatu. Takie ogórki sprawdzają się także jako dodatek do kanapek czy jako element bardziej złożonych sałatek, w których potrzebna jest kwaskowato-słodka nuta ogórków.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 79
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4194
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8658
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 79
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4194
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8658
Składniki
Ogórki umyj i odetnij końcówki. Pokrój je na cienkie plasterki, półplasterki lub słupki. Przełóż je do miski i posyp solą. Dobrze wymieszaj i przykryj ręcznikiem. Wstaw ogórki do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale nie dłużej niż na 4 godziny. Po tym czasie dokładnie opłucz ogórki pod bieżącą wodą i odsącz z wody. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dołóż ją do ogórków.
Przygotuj zalewę. Ocet wlej do dużego garnka. Dodaj cukier puder i wszystkie przyprawy. Koperek posiekaj i także przełóż do marynaty. Zagotuj, cały czas mieszając, by rozpuścić cukier. Słoiki wysterylizuj. Przełóż do nich ciasno ogórki z cebulą, by sięgały na wysokość centymetra od zakrętki. Zalej ogórki gorącą zalewą. Zakręć je dokładnie.
Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy ich wysokości. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez 15-20 minut. Wyjmij ostrożnie słoiki i odstaw na blat do całkowitego wystudzenia. Sałatka ogórkowa do słoików jest gotowa do spożycia już po ok. tygodniu. Codziennie wstrząsaj, by przyprawy się dobrze rozprowadziły. Sałatkę należy spożyć do 6 miesięcy, by zachować jej chrupkość.