Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka szlachecka do słoików to świetny pomysł na urozmaicenie zimowych obiadów, kiedy świeże warzywa są już niedostępne. Słodka zalewa z dodatkiem wyrazistej kurkumy i koperku dodaje sałatce wyjątkowego smaku i aromatu. Takie ogórki sprawdzają się także jako dodatek do kanapek czy jako element bardziej złożonych sałatek, w których potrzebna jest kwaskowato-słodka nuta ogórków.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 165
Polecam.
Odsłon: 833
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 101
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9229
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 165
Polecam.
Odsłon: 833
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 101
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9229
Składniki
Ogórki umyj i odetnij końcówki. Pokrój je na cienkie plasterki, półplasterki lub słupki. Przełóż je do miski i posyp solą. Dobrze wymieszaj i przykryj ręcznikiem. Wstaw ogórki do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale nie dłużej niż na 4 godziny. Po tym czasie dokładnie opłucz ogórki pod bieżącą wodą i odsącz z wody. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dołóż ją do ogórków.
Przygotuj zalewę. Ocet wlej do dużego garnka. Dodaj cukier puder i wszystkie przyprawy. Koperek posiekaj i także przełóż do marynaty. Zagotuj, cały czas mieszając, by rozpuścić cukier. Słoiki wysterylizuj. Przełóż do nich ciasno ogórki z cebulą, by sięgały na wysokość centymetra od zakrętki. Zalej ogórki gorącą zalewą. Zakręć je dokładnie.
Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy ich wysokości. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez 15-20 minut. Wyjmij ostrożnie słoiki i odstaw na blat do całkowitego wystudzenia. Sałatka ogórkowa do słoików jest gotowa do spożycia już po ok. tygodniu. Codziennie wstrząsaj, by przyprawy się dobrze rozprowadziły. Sałatkę należy spożyć do 6 miesięcy, by zachować jej chrupkość.