Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na sałatkę na zimę do słoików. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy warzywa, które o tej porze roku są najtańsze, ale i najsmaczniejsze.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3822
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414638
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2360
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3822
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414638
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2360
Składniki
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki.
Kapustę poszatkuj, ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię pokrój na plasterki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Warzywa posól i wymieszaj dokładnie ze sobą.
Po kilku minutach warzywa zmiękną i puszczą wodę. Pozbądź się jej, a sałatkę przełóż do wyparzonych słoików.
Przygotuj zalewkę. Zagotuj wodę wraz z cukrem. Gdy się rozpuści, wlej ocet i olej. Ponownie doprowadź do wrzenia, następnie wyłącz palnik.
Gotową, jeszcze gorącą zalewą zalej warzywa, tak, aby były całkowicie przykryte płynem.
Każdym ze słoików delikatnie zamieszaj, aby mieć pewność, że nie ma przestrzeni, do których nie dotarła zalewa. Jeśli wszystko jest w porządku, zakręć słoiki.