Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka warzywna w słoikach

Sałatka warzywna w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 13697

Dodano:

Odsłon: 5376

Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę.

Składniki

  • 5 kg ogórków
  • 1 duża główka kapusty
  • 6 szt. cebuli
  • 3 szt. Papryki czerwonej
  • 2 cukinie
  • ½ kg marchwi
  • 1 główka czosnku
  • 5 łyżek soli
  • Składniki na zalewę:
  • 2 szk. wody
  • 2 szk. cukru
  • 2 szk. octu 10 %
  • 1 szk. oleju
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka warzywna w słoikach

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy.
    2. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry (nieobrane).
    3. Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.
    4. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    5. Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w pół plasterki.
    6. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
    7. Czosnek obrany drobno kroimy.
    8. Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.

  2. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików,
    10. Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy.
    11. Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
    13. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną.

  3. 14.Sałatka gotowa
    15. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń