Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jasna, interesująca opcja konserwowania bakłażana z pieprzem na zimę.
Polecam.
Odsłon: 300
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 388
Polecam.
Odsłon: 300
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 388
Składniki
1. Pokrój bakłażana w pierścienie, sól, wymieszaj i pozostaw na 30 minut, aby dać sok. 2. Opłucz bakłażany w wodzie. Połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar płynu. 3. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut(posmaruj oliwą z oliwek po obu stronach). 4. Oczyść pieprz z nasion i usuń łodygę, pokrój w pierścienie. 5. Wlej wodę do rondla, podpal. Poczekaj, aż woda się zagotuje. Włóż całą paprykę do wody i gotuj przez 3 minuty. 6. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki. 7. Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do zieleni. Wymieszać. 8. Wszystkie składniki układamy w słoikach warstwami: zieleniną, bakłażanem, papryką, zielenią itp. 9. Przygotuj marynatę: zagotuj 250 ml wody, dodaj olej słonecznikowy, sól i cukier. Mieszaj marynatę, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. 10. Zdejmij z ognia i dodaj ocet jabłkowy. 11. Wlać marynatę do słoików. Przykryj pokrywkami. 12. Połóż ręcznik lub serwetkę na dnie patelni i ustaw słoiki. 13. Wlej wodę do garnka. 14. Ustaw patelnię na ogniu, aż woda się zagotuje. Sterylizuj słoiki sałatkowe przez 20 minut. 15. Zwiń pokrywki przy słoikach. Odwróć na pokrywki. 16. Przykryj kocem, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!