Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z buraczków, cukinii i papryki na zimę to świetny dodatek do obiadu.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5925
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 663
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 795
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5925
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 663
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 795
Składniki
Buraczki gotujemy do miękkości. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię również obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. jak mamy dużą cukinię to pozbywamy się również gniazda nasiennego. Paprykę i obraną cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy sól, cukier oraz ocet. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Najlepiej jest spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku wedle uznania. Sałatkę odkładamy na 2 godziny. Następnie przedkładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Przygotowane buraczki pasteryzujemy. Do garnka wkładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Ustawiamy średni ogień i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i pasteryzujemy 30 minut. Gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy słoiki do piwnicy lub spiżarni. Miejsce przechowywania słoików powinno być chłodne i zaciemnione. Możemy również pasteryzować w piekarniku. Słoiki ustawiamy na środkowej półce piekarnika. Ustawiamy temperaturę 110 stopni i od momentu nagrzania się piekarnika do podanej temperatury. pasteryzujemy 30 minut.