Przepyszna sałatka z buraczków z dodatkiem papryki to jedna z moich ulubionych zimowych sałatek. Uwielbiam też tę sałatkę dlatego że podczas jej robienia powstaje pyszna bardzo dobrze doprawiona zalewa z sokiem z buraków, która w zimie służy u mnie jako zakwas z czerwonych buraków. Dodaje ją do czerwonego barszczu, aby podkreślić jego smak i kolor. Polecam każdemu.
Sałatka z buraczków i papryki na zimę 2 w 1
Składniki
- 5 kg buraków
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- Zalewa:
- 1 l. wody
- 1/2 l. octu 6%
- 30 dag cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- klika ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Składniki
- 5 kg buraków
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- Zalewa:
- 1 l. wody
- 1/2 l. octu 6%
- 30 dag cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- klika ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych

Etapy przygotowania
Buraki ugotować, odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Składniki zalewy wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

Do gotującej się zalewy dodajemy cebulę i paprykę.

Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut.

Następnie dodajemy buraczki.

Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Zdejmujemy z ognia i odcedzamy z nadmiaru soku.

Odcedzone buraczki przekładamy do wyparzonych małych słoików.

Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Pozostały po przecedzeniu sałatki sok doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków. Pasteryzujemy 5-8 minut i po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

;-D

Przepis w Waszym wykonaniu (17)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2213

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 18
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2213

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 18



Składniki
- 5 kg buraków
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- Zalewa:
- 1 l. wody
- 1/2 l. octu 6%
- 30 dag cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- klika ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Buraki ugotować, odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Składniki zalewy wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się zalewy dodajemy cebulę i paprykę.
Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut.
Następnie dodajemy buraczki.
Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia i odcedzamy z nadmiaru soku.
Odcedzone buraczki przekładamy do wyparzonych małych słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Pozostały po przecedzeniu sałatki sok doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków. Pasteryzujemy 5-8 minut i po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
;-D