Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z buraków i papryki na zimę to świetny dodatek do smażonych czy gotowanych mięs. Jest pełna aromatu ze świeżych ziół, a charakterystyczny smak pieczonych buraków sprawia, że jest jedyna w swoim rodzaju. Kwaskowato-słodki sos łączy ze sobą wszystkie smaki. Sałatka jest też pełna witamin. Buraki są znane jako świetny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomaganie metabolizmu. Ten prosty przepis odnaleźliśmy w starym zeszycie z przepisami i już od pierwszego przetestowania wiedzieliśmy, że będziemy ją często powtarzać.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 443
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1364
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25437
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 443
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1364
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25437
Składniki
Buraki umyj i osusz. Każdego z nich owiń ciasno folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 50-60 minut lub do momentu, aż będzie można je łatwo nakłuć widelcem. Wyjmij je i ostudź.
Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa przenieś do miski i wymieszaj.
W osobnej miseczce połącz ze sobą: oliwę z oliwek, ocet, miód, świeży tymianek, oregano, sól, pieprz i płatki czerwonej papryki. Wymieszaj wszystko trzepaczką, żeby płyn zemulgował.
Przygotowanym sosem zalej buraki z papryką. Wymieszaj. Przenieś sałatkę do wysterylizowanych wcześniej słoików i zakręć. Wstaw słoiki do garnka z zimną wodą sięgającą na ok. ¾ wysokości. Zagotuj. Słoiki pasteryzuj przez ok. 25 minut. Wyjmij je i ostudź. Sałatkę z buraków i papryki na zimę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.