Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z cukinią do słoików, Tak przygotowana sałatka idealnie nadaje się do podania jako dodatek do obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 466
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4353
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3620
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 466
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4353
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3620
Składniki
Umytą cukinię ścieram za pomocą temperówką do warzyw, jeżeli nie mamy takiej temperówki to możemy cukinię pokroić w cienkie słupki. Cukinię przekładam do miski.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie paseczki i dodaję do cukinii. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych warzyw.
Przygotowanie zalewy: W moździerzu rozcieram kolendrę z pokrojonym czosnkiem, jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść noża, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić. Do miseczki przekładam roztarty czosnek z kolendrą, dodaję olej, ocet, przyprawy, sól, cukier i dokładnie mieszam. Część cukru i soli możemy dodać teraz do zalewy, a pozostałą doprawić później, przed włożeniem do słoików.
Tak przygotowaną zalewę dodaję do warzyw i całość dokładnie mieszam. Warzywa odstawiam w chłodne miejsce na około 6 godzin aby przeszły smakiem i puściły sok. Można je również odstawić na całą noc a rano włożyć do słoików.
Po około 6 godzinach: Przed włożeniem sałatki do słoików, możemy sprawdzić smaki i jeżeli trzeba to doprawić do smaku solą, cukrem i przyprawami. Sałatkę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Zgromadzony sok rozlewam po równo do słoików. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja: Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielam między sobą ściereczką lub ręcznikiem papierowy (jest to niekonieczne), Zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzuję około 25 minut. Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem lub ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane słoiki najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Sałatka z cukinią i marchwią jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa