Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z cukinią do słoików, Tak przygotowana sałatka idealnie nadaje się do podania jako dodatek do obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 1233
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 188
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 508
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 1233
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 188
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 508
Składniki
Umytą cukinię ścieram za pomocą temperówką do warzyw, jeżeli nie mamy takiej temperówki to możemy cukinię pokroić w cienkie słupki. Cukinię przekładam do miski.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie paseczki i dodaję do cukinii. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych warzyw.
Przygotowanie zalewy: W moździerzu rozcieram kolendrę z pokrojonym czosnkiem, jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść noża, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić. Do miseczki przekładam roztarty czosnek z kolendrą, dodaję olej, ocet, przyprawy, sól, cukier i dokładnie mieszam. Część cukru i soli możemy dodać teraz do zalewy, a pozostałą doprawić później, przed włożeniem do słoików.
Tak przygotowaną zalewę dodaję do warzyw i całość dokładnie mieszam. Warzywa odstawiam w chłodne miejsce na około 6 godzin aby przeszły smakiem i puściły sok. Można je również odstawić na całą noc a rano włożyć do słoików.
Po około 6 godzinach: Przed włożeniem sałatki do słoików, możemy sprawdzić smaki i jeżeli trzeba to doprawić do smaku solą, cukrem i przyprawami. Sałatkę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Zgromadzony sok rozlewam po równo do słoików. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja: Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielam między sobą ściereczką lub ręcznikiem papierowy (jest to niekonieczne), Zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzuję około 25 minut. Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem lub ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane słoiki najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Sałatka z cukinią i marchwią jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa