Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z cukinii i marchewki to świetne rozwiązanie na zagospodarowanie nadmiaru warzyw z ogrodu. Sałatkę przygotujesz w prosty sposób, a przepis pozwala na dostosowanie go do indywidualnych preferencji smakowych. Dla złagodzenia smaku dodaj łyżkę miodu, a dla zaostrzenia go – ostrą papryczkę w proszku. Możesz także dorzucić ulubione, suszone zioła. Sałatka sprawdzi się jako pasta na kanapki lub składnik zagęszczający i dodający smaku zupom i sosom.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5014
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1889
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5014
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1889
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
Umyj cukinię, obierz ze skórki, przetnij na pół i w razie potrzeby usuń większe nasiona. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Następnie obierz marchewki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę także obierz i drobno posiekaj. Do dużego rondla wlej olej, po czym przełóż przygotowane warzywa. Duś cukinię, marchewkę i cebulę na średnim ogniu przez ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli cukinia puściła za dużo soku, duś warzywa do jej pełnego odparowania.
Następnie zblenduj warzywa lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Możesz wybrać stopień zmielenia, aby przekąska bardziej przypominała sałatkę lub pastę. Następnie do warzywnej masy dodaj sól, cukier, mielony pieprz i koncentrat pomidorowy. Zagotuj sałatkę, pamiętając, by mieszać od czasu do czasu. Po czym dodaj ocet, potrzymaj na ogniu jeszcze kilka minut i przekładaj gorące warzywa do wyparzonych słoików. Dokładnie wytrzyj ranty słoików i szybko zakręcaj zakrętkami. Odwróć słoiki do góry dnem i przykryj kocem lub ręcznikiem. Po ostudzeniu przenieś sałatkę do chłodnego, zimnego miejsca i przechowuj przez kilka miesięcy. Jeśli chcesz mieć większą pewność, że przetwory przetrwają całą zimę, poddaj je 5-7 minutowej pasteryzacji.