Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z cukinii na zimę.

Przepis dnia 2018-09-11
Sałatka z cukinii na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1932

Dodano:

Odsłon: 8623

Jak jest u Was z przetworami? Robicie czy raczej nie? Ja to nawet bardzo lubię zapełniać swoją spiżarnię kolorowymi słoiczkami. A w tym roku owoców i warzyw wszędzie pod dostatkiem i to nawet bardzo tanich. Co roku staram się przygotować kilka słoiczków tej sałatki, a w tym roku mam bardzo dużo cukinii, więc działam w kuchni dzień po dniu, już nawet zrobiłam dwie porcje. Sałatka jest bardzo smaczna, taka lekko pikantna, obłędnie pachnie czosnkiem i koperkiem. Fajnie jest tak zimą iść do spiżarni i otworzyć słoiczek. Najczęściej podaję ją z ziemniaczkami i mięsem. Ostatnio to nawet była wyjadana prosto ze słoiczków. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml. Zachęcam do wykonania tej sałatki i smacznego życzę :)

Składniki

  • 2 i pół kilo cukinii ( waga po obraniu i usunięcia miąższu z pestkami )
  • 2 płaskie łyżki soli
  • Na zalewę:
  • 1 szklanka oleju ( 250 ml )
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego 30 % ( 250 ml )
  • 100 ml octu 10 %
  • 7 łyżek cukru
  • Dodatkowo:
  • około półtorej łyżeczki ostrej mielonej papryki ( może być słodka )
  • 2 łyżki świeżego posiekanego koperku ( może być suszony lub mrożony, wtedy tak po 2 łyżeczki )
  • 2 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy pestki, ważymy, żeby było 2 i pół kilograma, następnie kroimy w cienkie plasterki. Pokrojoną przekładamy do miski.

  2. Tak przygotowaną cukinię solimy i odstawiamy na 2 godziny. Od czasu do czasu cukinię mieszamy. Po tym czasie cukinię dokładnie odciskamy z wody.

  3. Do większego garnka przekładamy składniki zalewy, dodajemy cukinię i dusimy na niewielkim ogniu około 30 minut ( w zależności od twardości cukinii czas może być dłuższy, nawet do około godziny ), aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodajemy koperek, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz paprykę, dusimy jeszcze kilka minut,cały czas mieszając, uważamy żeby nie przypalić.

  4. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoiczków i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń