Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak jest u Was z przetworami? Robicie czy raczej nie? Ja to nawet bardzo lubię zapełniać swoją spiżarnię kolorowymi słoiczkami. A w tym roku owoców i warzyw wszędzie pod dostatkiem i to nawet bardzo tanich. Co roku staram się przygotować kilka słoiczków tej sałatki, a w tym roku mam bardzo dużo cukinii, więc działam w kuchni dzień po dniu, już nawet zrobiłam dwie porcje. Sałatka jest bardzo smaczna, taka lekko pikantna, obłędnie pachnie czosnkiem i koperkiem. Fajnie jest tak zimą iść do spiżarni i otworzyć słoiczek. Najczęściej podaję ją z ziemniaczkami i mięsem. Ostatnio to nawet była wyjadana prosto ze słoiczków. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml. Zachęcam do wykonania tej sałatki i smacznego życzę :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118294
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8456
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3126
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2208
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1572
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118294
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8456
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3126
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2208
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1572
Składniki
Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy pestki, ważymy, żeby było 2 i pół kilograma, następnie kroimy w cienkie plasterki. Pokrojoną przekładamy do miski.
Tak przygotowaną cukinię solimy i odstawiamy na 2 godziny. Od czasu do czasu cukinię mieszamy. Po tym czasie cukinię dokładnie odciskamy z wody.
Do większego garnka przekładamy składniki zalewy, dodajemy cukinię i dusimy na niewielkim ogniu około 30 minut ( w zależności od twardości cukinii czas może być dłuższy, nawet do około godziny ), aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodajemy koperek, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz paprykę, dusimy jeszcze kilka minut,cały czas mieszając, uważamy żeby nie przypalić.
Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoiczków i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni. Smacznego.