Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny sposób na zatrzymanie smaku sezonowych warzyw na dłużej. Sałatka z cukinii zamknięta w słoiku posłuży nam jesienią i zimą, kiedy warzywa w sklepach są coraz drożdże. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4794
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 101
Polecam.
Odsłon: 625
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4794
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 101
Polecam.
Odsłon: 625
Składniki
Cukinię umyj, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i zasyp 4 łyżkami soli kamiennej. Składniki wymieszaj i odstaw na około godzinę na bok, żeby cukinia puściła sok.
Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w kostkę. Kalafiora drobno posiekaj.
Cukinię dokładnie odciśnij na sitku i odlej nadmiar soku. Dodaj do niej pozostałe warzywa.
W garnku przygotuj zalewę. Wlej ocet, dodaj cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i gorczycę. Składniki zagotuj. Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami. Całość wymieszaj i odstaw na około godzinę.
Sałatkę z cukinią przełóż do słoików. Każdy z nich zalej łyżką oleju. Następnie zakręć szczelnie słoiki i zapasteryzuj w garnku z gotującą się wodą (przez około 10 minut od momentu zagotowania wody).
Zapasteryzowane słoiki postaw do góry dnem na blacie stołu. Pozostaw do ostygnięcia. Gotową sałatkę z cukinii znieś do spiżarni. Przechowuj nawet do kilkunastu miesięcy w chłodnym miejscu.