Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatkę z czerwonej kapusty zrobiłem ze swoich zborów. Zamiast octu spirytusowego można dać winny lub jabłkowy, będzie zdrowiej. Sałatkę podajemy do drugiego dania z ziemniakami i mięsem np. kotletem schabowym.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, słoiki, łyżka stołowa, chochla
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 36
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 116
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 109
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 36
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 116
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 109
Składniki
Kapustę umyj, przeglądnij czy nie ma robaczków i miejsc chorych, poszatkuj. Wsyp do dużego garnka, dodaj sól, dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Cebulę obierz z łupin, pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrojoną cebulę i marchewkę wymieszaj z kapustą. Dodaj wodę , przyprawy, cukier, wymieszaj.
Garnek postaw na ogień, zagotuj. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać. Gotuj warzywa aż będą miękkie. Na końcu wlej ocet, dokładnie wymieszaj, pogotuj jeszcze chwilkę. Gorącą sałatkę przełóż do słoików ( ja użyłem litrowych ). Słoiki szczelnie zamknij wieczkami, pasteryzuj przez 15 minut od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 85 C. Następnie słoiki wystudź i schowaj w chłodne i ciemne miejsce.
Życzę smacznego !