Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1531
Dodano: 18.07.2019
Odsłon: 3339
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Marchewkę ugotować w całości 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obrane ogórki w plasterki. Przestudzoną marchew obrać i pokroić w plasterki.
Składniki zalewy zagotować, przestudzić.
Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Do wyparzonych słoików na dno każdego wsypać po 4 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 paski papryczki.
Napełnić słoiki wymieszanymi wcześniej ogórkami z marchewką i cebulą do wysokości 3/4 i zalać zalewą tak, aby tylko przykryła sałatkę. Zamknąć słoiki nakrętkami, nie dokręcając do końca. Pasteryzować 20 minut, każdy wyciągnięty z pasteryzacji słoik dokręcić dobrze, odwrócić do góry dnem i odstawić na kilka godzin do wystygnięcia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 18 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Cudowne smaki! Nie ma jak potem na zime:)3 Kto głosował? | Odpowiedz