Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna do obiadu, ale może być też wykorzystana jako dodatek do innych sałatek – wystarczy dodać np: pokrojoną szynkę, ser oraz kukurydzę i majonez. Można ją też użyć jako pikle na kanapki. Proporcja na 12 słoików o pojemności 300-350 ml.
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 362
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1426
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5573
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 255
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 362
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1426
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5573
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 255
Składniki
Oczyszczoną z gniazd nasiennych i umytą paprykę kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w pół-krążki. Paprykę z cebulą przekładamy do miski, posypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na 3 godziny.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i dosypujemy 2 łyżeczki soli. Gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy i studzimy.
Paprykę z cebulą odciskamy na sitku z nadmiaru soków, które puściły.
W garnku zagotowujemy składniki na zalewę. Wrzucamy paprykę z cebulą i gotujemy ok. 5 min., następnie dorzucamy pieczarki i gotujemy kolejne 5 min.
Gotową sałatkę z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Na wierzch dolewamy po łyżeczce oleju i zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min. (w piekarniku dwa razy dłużej).
Sałatka jest gotowa do spożycia już po 30 dniach. Zanim zdecydowałam się na publikację tego przepisu, musiałam spróbować, czy sałatka z papryki i pieczarek rzeczywiście godna jest polecenia. Odczekałam więc zalecane 30 dni, odkręciłam słoik i… to jest pyszne, naprawdę, nawet lepsze, niż się spodziewałam! Niezbyt kwaśne (myślę, że dzięki użyciu octu jabłkowego zamiast spirytusowego), czyli tak jak lubię. Dobre prosto ze słoika, ale przez głowę przelatują mi pomysły na różne zastosowania. Zróbcie koniecznie, jeszcze można kupić tanią paprykę. Smacznego!