Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z papryki słodkie chilli ( do słoików na zimę ) to idealny dodatek do obiadu, przeróżnych sałatek i jako przystawka. Taką paprykę przygotowuje się bardzo szybko, a efekt jest bardzo smakowity.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105448
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 28
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105448
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 28
Składniki
Przygotowanie papryki w słodko pikantnej zalewie jest proste w przygotowaniu. Paprykę dokładnie myjemy. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie paprykę kroimy w 1 cm paski. Słoiki do przygotowania papryki powinny być czyste, wyparzone i suche, tak samo i zakrętki. Z tej ilości składników powinno wyjść 3 półlitrowe słoiki. Paprykę solimy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoików. Starajmy się układać paprykę dość ścisło. Przygotowujemy zalewę. Do rondelka wlewamy ocet, olej i wsypujemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy już zalewa zacznie się gotować wsypujemy proszek chilli. Chwilkę gotujemy około 1 minuty. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z paprykę. Wycieramy ranty słoików i zakręcamy mocno zakrętkami. Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, możemy to zrobić również w tradycyjny sposób w garnku. Wstawiam słoiki na środkową półkę piekarnika. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem. Pasteryzacja w garnku. Na dno garnka wykładamy ściereczkę. Ustawiamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Następnie wlewamy ciepłą wodę na 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Pasteryzujemy na najmniejszym ogniu. Gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak aż całkowicie wystygnął. Tak przygotowaną paprykę przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.