Sałatka z zielonych pomidorów z dodatkiem cebuli, marchewki i bazylii

Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są mięsiste a dzięki słodko-kwaśnym nutą idealnie komponuję się w kanapkach, hamburgerach czy hot dogach.
Sałatka z zielonych pomidorów z dodatkiem cebuli, marchewki i bazylii
Składniki
- 2 kg zielonych pomidorów
- 2-3 cebule
- 300 g marchwi
- 150 ml octu 7% z białego wina lub jabłkowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soli morskiej
- 2łyżki pieprzu ziołowego
- garść listków świeżej bazylii
Składniki
- 2 kg zielonych pomidorów
- 2-3 cebule
- 300 g marchwi
- 150 ml octu 7% z białego wina lub jabłkowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soli morskiej
- 2łyżki pieprzu ziołowego
- garść listków świeżej bazylii

Etapy przygotowania
Umyte pomidory kroję w grubsze plastry i umieszczam w dużej misce. Marchew kroję na tarczy do warzyw po koreańsku. Dodaję do pomidorów. Cienko pokrojoną cebulę dodaję do pomidorów i marchewki. Posypuję solą, pieprzem i cukrem. Wlewam ocet i olej. Mieszam. Pozostawiam na 2 godziny. Po 2 godzinach dodaję listki bazylii, mieszam, próbuję do smaku sok i nakładam sałatkę do słoików. Zamknięte słoiki pasteryzuję 20 minut od momentu zagotowania.

Zimne słoiki sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i wynoszę w suche ciemne miejsce.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4776
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 97

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 214
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4776
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 97

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 214



Składniki
- 2 kg zielonych pomidorów
- 2-3 cebule
- 300 g marchwi
- 150 ml octu 7% z białego wina lub jabłkowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soli morskiej
- 2łyżki pieprzu ziołowego
- garść listków świeżej bazylii
Umyte pomidory kroję w grubsze plastry i umieszczam w dużej misce. Marchew kroję na tarczy do warzyw po koreańsku. Dodaję do pomidorów. Cienko pokrojoną cebulę dodaję do pomidorów i marchewki. Posypuję solą, pieprzem i cukrem. Wlewam ocet i olej. Mieszam. Pozostawiam na 2 godziny. Po 2 godzinach dodaję listki bazylii, mieszam, próbuję do smaku sok i nakładam sałatkę do słoików. Zamknięte słoiki pasteryzuję 20 minut od momentu zagotowania.
Zimne słoiki sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i wynoszę w suche ciemne miejsce.
Pyszotka:)
Smakowita :)
Pychotka:) domowe przetwory są najlepsze 👍