Do góry

Przetwory Przepis na:

Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany.

Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1853 Ocena: 29995

Dodano:

Odsłon: 6948

Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku. :)

Składniki

  • 1,7 kg schabu bez kości, błon i narostów
  • woda 1 l
  • peklosól 65 gram
  • cukier 15 gram
  • liść laurowy 8 szt.
  • ziele angielskie 18 ziaren
  • czosnek pół główki (nie obierany)
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany.

Przygotowanie

  1. Peklowanie na mokro:

    ilość dni peklowania 4.

    Dodatki do solanki:

    woda 1 l
    peklosól 65 gram
    cukier 15 gram
    liść laurowy 8 szt.
    ziele angielskie 18 ziaren
    czosnek pół główki (nie obierany)

    Wykonanie solanki:

    W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza.

  2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.

  3. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.

  4. Osuszone schaby mocujemy do pokrywy garnka i umieszczamy nad pojemnikiem wstawionym na dnie garnka.

  5. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni C. i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni C.ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.

  6. Wyjmujemy nasze wędzonki z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 lutego 2017 Zaciekawił mnie ten przepis i mam pytania:
1. wielkość gara do wędzenia, zrębki w pojemniku foliowym na dnie na sucho?
2. Czy w kuchni w bloku da to się zrobić ze względu na dym i zapach?
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń