Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 27036

Uwielbiane przez moją rodzinę,można dodać je do sałatek lub jako dodatek do obiadu.ładnie się prezentują na stole z ogonkami.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć,każdą nakłuć widelcem czterokrotnie.Nałożyć do słoików i zalać gorącą zalewą.

  2. Powtarzać to 3 dni pod rząd czyli odlać ze słoików zalewę do garnka zagotować zalać ponownie śliwki i tak 3 razy.Po tym czasie mogą stać do następnych śliwek (rok) ale myślę ,że zostaną zjedzone dużo wcześniej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 maja 2018 Kocham ten przepis - powiedzmy rodowy. I jest taki drugi - gruszki w occie, jak mawiała moja Babcia "tylko z bergamotek". Robię całe lata. Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 marca 2014 Takie śliwki można wykorzystać do wielu ciekawych przepisów a same też fajnie smakują. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 września 2013 Ekstra, zabieram do książki, jak się uda to jeszcze zrobię, pozdrawiam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 15 września 2013 Nie wiem dokładnie ile miałam śliwek,zawsze najpierw nakładam do słoików śliwki,a później liczę "mniej więcej" ile mi zalewy potrzeba.Lepiej żeby zostało niż ma zabraknąć-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 września 2013 Właśnie się przymierzam do zrobienia takich śliwek, ale mam podane trochę inne proporcje składników i nie napisałaś na jaką ilość śliwek są Twoje proporcje.Poza tym śliwki są na prawdę bardzo smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 14 września 2013 Koniecznie do zrobienia.Super Renko,że dodałaś ten przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 września 2013 Zawsze robię takie śliwki na zimę, wykorzystuję, podobnie jak Ty, do sałatek, ale
świetne są też do śledzi, zarówno tych w occie,
oleju jak też w majonezie. Pokrojone na "ośmiornice" pięknie dekorują półmiski. Są więc bardzo uniwersalne. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 września 2013 Renko, tego szukałam, super ! :) wielgaśny kciuk !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 września 2013 Nigdy nie robiłam takich śliwek, ba nawet nie próbowałam. Przepis do wykorzystania :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń