Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te śliwki w occie są doskonałe, powstały sos wyśmienity. Dość długo się je robi, ale zapewniam, że warto.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13432
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1532
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14804
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6093
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13432
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1532
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14804
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6093
Składniki
Ocet z cukrem zagotować i wystudzić. Śliwki umyć, oczyścić i można wyjąć pestki, ale nie koniecznie. Śliwki zalać zalewą. Przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż śliwki wyraźnie puszczą sok. Zlać sos i zagotować. Wystudzić. Ponownie zalać śliwki. Nie można zalewać gorącym sosem, bo śliwki się ugotują. Czynność powtarzać kilka razy. Do momentu, aż śliwki wyraźnie się pomarszczą. Powkładać śliwki do wyparzonych słoiczków. Zalać sosem. Dokładnie pozamykać. Pasteryzować 15 min. Pozostały sos porozlewać do słoiczków. Słoiczki z sosem też pasteryzować 15 min. Jest to fantastyczny składnik dresingów. Smacznego.