Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 458

Dodano:

Odsłon: 2755

Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te śliwki w occie są doskonałe, powstały sos wyśmienity. Dość długo się je robi, ale zapewniam, że warto.

Składniki

  • śliwki ( najlepiej węgierki )
  • 2 kg cukru
  • 1 l octu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

Przygotowanie

  1. Ocet z cukrem zagotować i wystudzić.
    Śliwki umyć, oczyścić i można wyjąć pestki, ale nie koniecznie.
    Śliwki zalać zalewą. Przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż śliwki wyraźnie puszczą sok.
    Zlać sos i zagotować. Wystudzić. Ponownie zalać śliwki. Nie można zalewać gorącym sosem, bo śliwki się ugotują.
    Czynność powtarzać kilka razy. Do momentu, aż śliwki wyraźnie się pomarszczą.
    Powkładać śliwki do wyparzonych słoiczków. Zalać sosem. Dokładnie pozamykać. Pasteryzować 15 min.
    Pozostały sos porozlewać do słoiczków. Słoiczki z sosem też pasteryzować 15 min. Jest to fantastyczny składnik dresingów.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń