Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burak jest warzywem, bogatym w aminokwasy, białka oraz potężną zawartość żelaza. Sok z kiszonych buraków jest podwójną porcją zdrowa, ponieważ poza dobrodziejstwami czerwonego warzywa zawiera też pożyteczne bakterie powstałe w procesie kiszenia. Pij sok z kiszonych buraków, jeśli masz problemy z anemią, brakiem apetytu lub aby wzmocnić swoją witalność i odporność. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Aby przeprowadzić kurację wzmacniającą, pij 50 ml soku codziennie przez 2 tygodnie.
Czy zrobienie soku z buraków bez sokowirówki jest możliwe? Oczywiście, że tak...
Odsłon: 13632
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 68
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 176
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 51
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 145
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 68
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 176
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 51
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 145
Składniki
Z wody, soli i przypraw zagotuj zalewę, a następnie wystudź.
Umyj buraki, odetnij stwardniałe końce i obierz ze skórki. Jeśli używasz młodych warzyw, porządnie je wyszoruj, a skórkę możesz zostawić. Pokrój buraki w paski lub kostkę i włóż do dużego słoja. Obierz czosnek z łupinek i także dołóż do słoja. Jeśli lubisz bardziej aromatyczne przetwory możesz dorzucić także kilka fragmentów korzenia chrzanu lub gałązki porzeczki. Zalej warzywa zimną zalewą, mocno zakręć i postaw w ciepłym miejscu, aby zaczęły się kisić.
Po tygodniu buraczki powinny być już gotowe. Otwórz słoik, zdejmij pianę i zlej sok do czystej, szklanej butelki. Przechowuj w lodówce. Nie wyrzucaj ukiszonych buraczków. Będą wspaniałym dodatkiem do sałatki, carpaccio lub koreczków imprezowych.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Botwinka w słoiku na zimę
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Botwinka w słoiku na zimę
Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i...
Odsłon: 157
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 110