Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burak jest warzywem, bogatym w aminokwasy, białka oraz potężną zawartość żelaza. Sok z kiszonych buraków jest podwójną porcją zdrowa, ponieważ poza dobrodziejstwami czerwonego warzywa zawiera też pożyteczne bakterie powstałe w procesie kiszenia. Pij sok z kiszonych buraków, jeśli masz problemy z anemią, brakiem apetytu lub aby wzmocnić swoją witalność i odporność. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Aby przeprowadzić kurację wzmacniającą, pij 50 ml soku codziennie przez 2 tygodnie.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 290
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1410
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 322
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1047
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 290
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1410
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 322
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1047
Składniki
Z wody, soli i przypraw zagotuj zalewę, a następnie wystudź.
Umyj buraki, odetnij stwardniałe końce i obierz ze skórki. Jeśli używasz młodych warzyw, porządnie je wyszoruj, a skórkę możesz zostawić. Pokrój buraki w paski lub kostkę i włóż do dużego słoja. Obierz czosnek z łupinek i także dołóż do słoja. Jeśli lubisz bardziej aromatyczne przetwory możesz dorzucić także kilka fragmentów korzenia chrzanu lub gałązki porzeczki. Zalej warzywa zimną zalewą, mocno zakręć i postaw w ciepłym miejscu, aby zaczęły się kisić.
Po tygodniu buraczki powinny być już gotowe. Otwórz słoik, zdejmij pianę i zlej sok do czystej, szklanej butelki. Przechowuj w lodówce. Nie wyrzucaj ukiszonych buraczków. Będą wspaniałym dodatkiem do sałatki, carpaccio lub koreczków imprezowych.