Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy, pyszny soczek, bez pasteryzowania. Przygotowuje go identycznie jak ten z czerwonych porzeczek.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85313
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2603
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10044
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4111
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7163
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85313
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2603
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10044
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4111
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7163
Składniki
Porzeczki opłukać, wsypywać do słoja warstwami, przesypując cukrem (800 g), wówczas owoce szybciej puszczą sok. Ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier. Słój nakryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawić na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy.
Po tym czasie zlać sok przy użyciu sita lub durszlaka. Zagotować z resztą cukru przeznaczonego do soku (500 g). Czas gotowania 3 minuty (od zagotowania). Zebrać nadmiar piany, która zapewne utworzy się na powierzchni gotującego się soku. Teraz już tylko pozostaje przelać sok do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i gotowe.
Smacznego.