Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy, pyszny soczek, bez pasteryzowania. Przygotowuje go identycznie jak ten z czerwonych porzeczek.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Składniki
Porzeczki opłukać, wsypywać do słoja warstwami, przesypując cukrem (800 g), wówczas owoce szybciej puszczą sok. Ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier. Słój nakryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawić na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy.
Po tym czasie zlać sok przy użyciu sita lub durszlaka. Zagotować z resztą cukru przeznaczonego do soku (500 g). Czas gotowania 3 minuty (od zagotowania). Zebrać nadmiar piany, która zapewne utworzy się na powierzchni gotującego się soku. Teraz już tylko pozostaje przelać sok do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i gotowe.
Smacznego.