Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wykorzystać jarzębinę w kuchni? Z kwiatów jarzębu możemy przygotować nalewki, herbatki, syropy, wina, dżemy oraz soki. Ekstrakty z tej rośliny sprawdzają się w walce z zaburzeniami dróg moczowych oraz w problemach żołądkowych i jelitowych. Wzmacniają osłabione naczynia krwionośne. Można je stosować również profilaktycznie na wzmocnienie odporności. Co ważne! Zabierając się za przetwory z jarzębiny, nie zapomnij o poddaniu owoców niskiej temperaturze, a następnie ich sparzeniu. W ten sposób zmniejszysz zawartość kwasu parasorbowego, który może być niebezpieczny dla twojego organizmu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13250
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3738
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13250
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3738
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Składniki
Owoce jarzębiny dokładnie umyj, następnie przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Schłodzone owoce przesyp do garnka i zasyp cukrem i zalej 4 szklankami wody. Składniki gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu.
Gotowy sok z jarzębiny przelej do słoików lub szklanych butelek. Zakręcone odwróć do góry dnem i pozostaw na kuchennym blacie do wystudzenia.
Sok z jarzębiny przechowuj w lodówce lub zapasteryzuj i znieś do spiżarni.