Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarny bez jest teraz obsypany owocami, z których można przygotować sok, który ma wiele pozytywnych właściwości. Sok z owoców czarnego bzu pomaga w walce z grypą i przeziębieniem, ma dużo witaminy C i A, wspomaga odporność.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Zbieramy tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, czyli te w czarnym kolorze. Owoce usuwamy z łodyg np za pomocą widelca lub rękami. Myjemy je, dajemy do garnka, dodajemy wodę. Całość stawiamy na ogniu, gotujemy na małym ogniu od momentu zagotowania około 15-20 minut Po tym czasie ściągamy całość z ognia, odciskamy dokładnie owoce z soku na sitku, sok też przelewamy przez sitko. Sok wlewamy ponownie do garnka, dodajemy ok 500g cukru (można dać mniej lub więcej, ale dodatek cukru jest raczej konieczny, cukier konserwuje i utrwala piękny kolor) Sok ponownie stawiamy na gazie, gotujemy ok 5-10 minut do rozpuszczenia cukru. Ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny (można pominąć) Gorący sok przelewamy do umytych i wyparzonych słoików lub butelek. Dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy, układamy słoiki z sokiem, wlewamy wodę do około połowy wysokości słoików, pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody. I gotowe. taki sok może stać bardzo długo w piwnicy. Sok ma piękny kolor, super nadaje się do herbatki.