Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarny bez jest teraz obsypany owocami, z których można przygotować sok, który ma wiele pozytywnych właściwości. Sok z owoców czarnego bzu pomaga w walce z grypą i przeziębieniem, ma dużo witaminy C i A, wspomaga odporność.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11249
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4027
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42771
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 477
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 328
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11249
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4027
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42771
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 477
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 328
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Składniki
Zbieramy tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, czyli te w czarnym kolorze. Owoce usuwamy z łodyg np za pomocą widelca lub rękami. Myjemy je, dajemy do garnka, dodajemy wodę. Całość stawiamy na ogniu, gotujemy na małym ogniu od momentu zagotowania około 15-20 minut Po tym czasie ściągamy całość z ognia, odciskamy dokładnie owoce z soku na sitku, sok też przelewamy przez sitko. Sok wlewamy ponownie do garnka, dodajemy ok 500g cukru (można dać mniej lub więcej, ale dodatek cukru jest raczej konieczny, cukier konserwuje i utrwala piękny kolor) Sok ponownie stawiamy na gazie, gotujemy ok 5-10 minut do rozpuszczenia cukru. Ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny (można pominąć) Gorący sok przelewamy do umytych i wyparzonych słoików lub butelek. Dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy, układamy słoiki z sokiem, wlewamy wodę do około połowy wysokości słoików, pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody. I gotowe. taki sok może stać bardzo długo w piwnicy. Sok ma piękny kolor, super nadaje się do herbatki.