Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok z owoców czarnego bzu na zimę-super na przeziębienie +FILM

Sok z owoców czarnego bzu na zimę-super na przeziębienie +FILM

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 11769

Dodano:

Odsłon: 11396

Czarny bez jest teraz obsypany owocami, z których można przygotować sok, który ma wiele pozytywnych właściwości. Sok z owoców czarnego bzu pomaga w walce z grypą i przeziębieniem, ma dużo witaminy C i A, wspomaga odporność.

Składniki

  • ***z tych proporcji wyszło mi około 800ml soku***
  • -1,5 kg owoców czarnego bzu bez łodyg
  • -500g cukru
  • -300ml wody
  • -sok z jednej cytryny (opcjonalnie)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sok z owoców czarnego bzu na zimę-super na przeziębienie +FILM

Przygotowanie

  1. Zbieramy tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, czyli te w czarnym kolorze.





    Owoce usuwamy z łodyg np za pomocą widelca lub rękami.

    Myjemy je, dajemy do garnka, dodajemy wodę. Całość stawiamy na ogniu, gotujemy na małym ogniu od momentu zagotowania około 15-20 minut







    Po tym czasie ściągamy całość z ognia, odciskamy dokładnie owoce z soku na sitku, sok też przelewamy przez sitko.





    Sok wlewamy ponownie do garnka, dodajemy ok 500g cukru (można dać mniej lub więcej, ale dodatek cukru jest raczej konieczny, cukier konserwuje i utrwala piękny kolor)


    Sok ponownie stawiamy na gazie, gotujemy ok 5-10 minut do rozpuszczenia cukru. Ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny (można pominąć)

    Gorący sok przelewamy do umytych i wyparzonych słoików lub butelek.

    Dokładnie zakręcamy.

    Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy, układamy słoiki z sokiem, wlewamy wodę do około połowy wysokości słoików, pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody.


    I gotowe. taki sok może stać bardzo długo w piwnicy.

    Sok ma piękny kolor, super nadaje się do herbatki.


Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń