Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarny bez jest teraz obsypany owocami, z których można przygotować sok, który ma wiele pozytywnych właściwości. Sok z owoców czarnego bzu pomaga w walce z grypą i przeziębieniem, ma dużo witaminy C i A, wspomaga odporność.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 94
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1347
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 94
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1347
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Składniki
Zbieramy tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, czyli te w czarnym kolorze. Owoce usuwamy z łodyg np za pomocą widelca lub rękami. Myjemy je, dajemy do garnka, dodajemy wodę. Całość stawiamy na ogniu, gotujemy na małym ogniu od momentu zagotowania około 15-20 minut Po tym czasie ściągamy całość z ognia, odciskamy dokładnie owoce z soku na sitku, sok też przelewamy przez sitko. Sok wlewamy ponownie do garnka, dodajemy ok 500g cukru (można dać mniej lub więcej, ale dodatek cukru jest raczej konieczny, cukier konserwuje i utrwala piękny kolor) Sok ponownie stawiamy na gazie, gotujemy ok 5-10 minut do rozpuszczenia cukru. Ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny (można pominąć) Gorący sok przelewamy do umytych i wyparzonych słoików lub butelek. Dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy, układamy słoiki z sokiem, wlewamy wodę do około połowy wysokości słoików, pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody. I gotowe. taki sok może stać bardzo długo w piwnicy. Sok ma piękny kolor, super nadaje się do herbatki.