Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten oryginalny w smaku sos chili z cukinią i bakłażanem wykorzystasz jako dodatek do steków, mięsa z grilla, szaszłyków, burgerów, dań warzywnych lub makaronowych. Posłuży także jako aromatyczna marynata do mięs pieczonych i grillowanych.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 103
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 242
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 103
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 242
Składniki
Bakłażany i cukinię umyj, obierz, pokrój w kostkę, zasyp 1 łyżką soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Następnie przełóż do durszlaka i przelej wodą, by usunąć sól. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Nałóż rękawiczki jednorazowe i przetnij papryczki chili na pół, wytnij i wyrzuć nasiona i białe błonki, a później drobno posiekaj. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno poszatkuj.
W garnku z grubym dnem rozpuść tłuszcz, wrzuć cebulę, chwilę przesmaż mieszając od czasu do czasu, następnie dodaj czosnek i także chwilę przesmażaj. Następnie dodaj bakłażany, cukinię, pomidory i papryczki chili. Jeśli chcesz, aby sos miał bardziej esencjonalny smak, uprzednio upiecz bakłażana w piekarniku w 200°C (ok. 30 minut wystarczy), a następnie obierz ze skórki i wyjmij miąższ. Dodaj cukier, resztę soli oraz ocet. Gotuj sos ok. 30 minut, aż pomidory puszczą sok, odparują, a pozostałe warzywa się rozpadną. Dla uzyskania gładszej konsystencji zmiksuj sos blenderem i ponownie zagotuj.
Gorącym sosem napełniaj czyste słoiki i od razu mocno zakręcaj. Odwracaj słoiki do góry dnem i zostaw do pełnego wystygnięcia. Sos przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, a będzie dobry do spożycia nawet przez cały rok.