Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos cukiniowo - paprykowy na zimę

Sos cukiniowo - paprykowy na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 384

Dziś polecam Wam kolejną wariację sosu z cukinii na zimę. Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie. Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti. Cukinii i papryki w sklepach i na działkach mnóstwo więc nie zwlekajcie i zróbcie taki sosik.

Składniki

  • 4 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 2 kg papryki ( waga po usunięciu gniazd nasiennych )
  • 1 kg cebuli
  • 40 g ziół prowansalskich
  • 1 szk cukru trzcinowego
  • 1 op ostrej papryki
  • 1,5 szk octu 10 %
  • sól do smaku
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego ( po 200 ml )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sos cukiniowo - paprykowy na zimę

Przygotowanie

  1. Obraną cukinię, paprykę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.
    Zmielone warzywa wrzucić do garnka i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
    Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.
    Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.
    Sos rozdzielić do słoików, zakręcić,
    Pasteryzować około 20 - 30 minut, potem słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń