Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów przygotowałam sos do szakszuki, mały zapasik do słoików na zimę. Chętnie zrobiłabym więcej, ale nasze pomidory naprawdę się kończą, jak to jesienią, w październiku. Za rok na pewno przygotuję dużą porcję tego sosu, bo jest pyszny, a także umożliwia łatwe i szybkie przygotowanie śniadania w stylu bliskowschodnim. Przepis pochodzi z książki "W słoiku" Kasi Marciniewicz, autorki świetnego bloga ChilliBite.pl.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13051
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2425
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3577
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4424
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13051
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2425
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3577
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4424
Składniki
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i wszystkie pestki, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem. Mają być położone skórką do góry. Na moich zdęciach widać więcej papryk, bo za jednym zamachem upiekłam większą ilość z myślą o przygotowaniu muhammary. Więc nie kieruj się wyłącznie zdjęciami.
Piecz je przez 20-30 minut w 200 stopniach, najlepiej na funkcji grill, do momentu, aż skórka na paprykach częściowo sczernieje.
Gorące papryki przełóż szczypcami do miski lub garnka, a następnie połóż na nich papier od pieczenia lub arkusz papieru śniadaniowego i przykryj pokrywką.
Gdy papryki ostygną w takich warunkach, łatwo będzie zdjąć z nich skórkę. Obrane ze skórki papryki pokrój w kostkę.
Szalotki pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.
Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i wytnij szypułki, a następnie pokrój miąższ w grubą kostkę.
Natkę pietruszki posiekaj.
W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oliwy i upraż ziarna kuminu, aż zaczną pachnieć.
Dodaj resztę oliwy, a następnie wrzuć pokrojone szalotki i po chwili posiekany czosnek. Podsmażaj wszystko do miękkości, ale cebulki nie powinny się zrumienić.
Dodaj pomidory, przypraw pieprzem, płatkami chili i solą, a następnie duś wszystko bez przykrycia do miękkości, około 10-15 minut.
W tym czasie odparuje z pomidorów część płynu, a warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać.
Dodaj pokrojoną paprykę i natkę pietruszki, a następnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5-6 minut. Spróbuj, czy nie trzeba dodać jakichś przypraw. Ja musiałam dodać jeszcze szczyptę soli kamiennej, aby zrównoważyć naturalną kwasowość pomidorów.
Sos do szakszuki przełóż do wysterylizowanych słoików i pasteryzuj ulubionym sposobem. Autorka sugeruje, żeby wstawić wypełnione gorącym sosem słoiki do gorącego piekarnika, a następnie pasteryzować na sucho przez 20 minut w 120 stopniach. Ja zawsze lubiłam pasteryzację w kąpieli wodnej, więc wypełnione gorącym sosem słoiki wstawiam do pasteryzatora z gorącą wodą i utrzymuję stan lekkiego wrzenia przez 10-15 minut. I gotowe, po wystudzeniu można wynieść słoiki do spiżarni.
Zimą przygotowanie szakszuki okaże się wyjątkowo łatwe, więc skorzystaj z przepisu, jeśli lubisz jajka sadzone na sosie warzywnym. Smacznego!