Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos wykorzystujemy do dań oraz świetnie nadaje się do zrobienia farszu do kotletów mielonych, posmarowania pizzy czy do farszu nadziewanych baczków (policzków) wieprzowych. Jest dużo sposobów na wykorzystanie takiego sosu.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 287
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25647
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 287
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25647
Składniki
Pieczarki kroimy w kostkę.
Marchew kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki i koper drobno kroimy.
Do garnka z 0,5 litra wody wkładamy pokrojone pieczarki i marchew, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i marchew będą miękkie, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut żeby wyparowało troszkę wody która powstała podczas duszenia pieczarek i warzyw. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to kończymy gotowanie i gorący sos wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka słoików i pasteryzujemy.
Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.