Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 13385

Dodano:

Odsłon: 5003

Dobry sos do makaronu,kotletów mielonych czy pulpetów,

Składniki

  • pomidory 2 kg
  • cebula 1
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • sól,pieprz,cukier do smaku
  • czosnek 4-5 ząbków
  • olej 3 łyzki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić i wrzucić do garnka,doda,c pół szklanki wody i łyżkę oleju,dusić na wolnym ogniu aż sie rozpadną

  2. resztę oleju rozgrzać w rondlu,dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek,lekko podsmażyć

  3. ugotowane pomidory przetrzeć przez sito lub durszlak,przełożyc do rondla,dodać przyprawy i gotować około 15 minut,można dodać odrobinę cukru do smaku

  4. gorące pomidory przełożyć do słoików,zakręcić mocno,odwrócić do góry dnem,przykryć ręcznikiem i zostawić do ostygnięcia,przechowywać w chłodnym miejscu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń