Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato kochamy za wysoką dostępność warzyw, z których można przyrządzić niesamowicie pyszne potrawy. Najbardziej uwielbiamy oczywiście delikatne zupy, makarony, kasze czy mięsa grillowane. Sos pomidorowy z cukinią do słoików na zimę pozwala cieszyć się smakiem letnich warzyw przez cały rok. Będzie stanowił idealną bazę właśnie do past czy ryżu, ale także do zup.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3495
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4270
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74269
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3495
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4270
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74269
Składniki
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i także posiekaj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub robotem kuchennym. Natkę pietruszki i bazylię umyj i drobno poszatkuj. Cukinię umyj i pokrój w medaliony, a następnie w ćwiartki. Pieczarki obierz i pokrój w plastry; większe z nich przedziel na pół.
W dużym garnku z solidnym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj czosnek, pomidory, wino, marchew i przyprawy. Zagotuj sos na dużym ogniu. Zmniejsz moc palnika i gotuj danie bez przykrycia przez 1 godzinę, często mieszając. Sos powinien zredukować się o prawie 2/3 i być dość mocno gęsty.
Dodaj cukinię i pieczarki. Gotuj jeszcze przez 20 minut do miękkości ostatnio dodanych składników. Słoiki wysterylizuj. Przenoś do nich sos, pozostawiając ok. 2 cm miejsca pod zakrętką. Słoiki przełóż do garnka wyścielonego ściereczką i zalej je wodą do ok. połowy ich wysokości. Pasteryzuj przez 15 minut. Sos pomidorowy z cukinią do słoików na zimę przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Zużyj w ciągu kilku miesięcy.