Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pełen smaków: pomidorów, papryki pieczonej w piekarniku i doprawiony wędzoną papryką /w proszku/.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 56
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 56
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika, nakrywamy folią i odstawiamy na 20 min a następnie zdejmujemy z papryki skórkę i kroimy w kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Do garnka przekładamy pokrojoną paprykę i pomidory, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz. -do czasu aż warzywa rozgotują się a sos odparuje. Całość blendujemy.Dodajemy wędzoną paprykę w proszku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 min. Gotowy sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 min.