Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików

Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 318

Dodano:

Odsłon: 46448

kolejna pyszna propozycja zamknięcia warzyw w słoiku..:-)

Składniki

  • cukinia, 3kg
  • cebula, 1kg
  • papryka czerwona, 1kg
  • ocet, 1,5 szkl.
  • cukier, 1kg
  • koncentrat pomidorowy, 4 kartoniki w sumie ok.800ml
  • po 1 łyżeczce ostrej papryki, słodkiej papryki, curry, bazylii
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2 łyżki przyprawy do spagetti
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików

Przygotowanie

  1. Paprykę i cukinię myjemy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy. Warzywa kroimy (cukinię ze skórką) w dużą kostkę. Cukinie posypujemy 1,5 łyżką soli i odstawiamy na noc, by puściła sok. Następnego dnia odcedzamy.
    Warzywa przekładamy do garnka, mieszamy. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
    Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Podajemy np. z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 24 sierpnia 2017 Ponieważ robię ten sos od lat i poszedł przepis w świat,czuję się wywołana do tablicy-ilość cukru jest w sam raz;produktów jest prawie 6 kg,więc wychodzi 17 dag/kg ;nie wiem czy to dużo,ale to jest sos słodko-kwaśny i uważam że zmniejszenie ilości cukru nie zagwarantuje tego smaku,a poza tym jaka ilość tego sosu jest zjadana jednorazowo?pozdrawiam i życzę smacznego :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elade 24 sierpnia 2017 Szkoda że nikt z komentujących nie zająknął się na temat cukru w tym przepisie.Dla mnie ta ilość wydała się za duża.Miałam wlać połowę tej zalewy i ewentualnie,po spróbowaniu,dolać resztę.Niestety,ktoś z domowników mnie zagadał i wlałam wszystko.Błąd! Nie sądzę żeby to dało się zjeść.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vegeta5181 31 sierpnia 2016 Ile słoiczków i jakiej pojemności wychodzi z tego przepisu? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka19835 24 sierpnia 2016 i ja potwierdzam- rewelacja!!!! za rada grazki950 tez dodałam czosnek i wyszło super!!!! z ananasem zrobie w przyszłym roku:-) dziękuję ze świetne sugestie:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 24 sierpnia 2016 w tym roku dołożyłam:ananas krojony,kukurydzę,krojony seler ze słoika-wyszło rewelacyjnie :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 września 2015 w tym roku zrobiłam z podwójnej porcji,wszystkim polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 27 listopada 2014 musiałam schować w piwnicy za kompotami, bo tyle amatorów na niego, że nic by się nie ostało :)) w przyszłym roku z podwójnej porcji trzeba zrobić :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 28 sierpnia 2014 baa...rdzo dobre !!! dodałam przeciśniętą przez praskę główkę czosnku, polecam :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 11 sierpnia 2014 Ja zachęcona przez Mufinke , również skorzystałam z przepisu :)) Sos wyszedł SUPER !!! zrobiłam w wersji bardzo ostrej;)( przesadziłam deczko z ostrą papryką ) pomniejszyłam również ilość cukru. Polecam :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 05 sierpnia 2014 Pyszności! Skorzystałam z przepisu, podjadałam w trakcie "produkcji". U mnie wersja dość ostra, bo tak lubimy. :))) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń