Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, ognisty sos z papryczek chili i habanero. Sos idealny jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 527
Domowy twarożek z dodatkiem oleju lnianego, który jest skutecznym sposobem na...
Odsłon: 122
Pyszne magdalenki z nutą pomarańczy według oryginalnego przepisu z 1913 roku...
Odsłon: 94
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 718
Dziś przedstawiam najlepszy przepis na wiśnie drylowane do ciast i deserów. Z...
Odsłon: 53
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 527
Domowy twarożek z dodatkiem oleju lnianego, który jest skutecznym sposobem na...
Odsłon: 122
Pyszne magdalenki z nutą pomarańczy według oryginalnego przepisu z 1913 roku...
Odsłon: 94
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 718
Dziś przedstawiam najlepszy przepis na wiśnie drylowane do ciast i deserów. Z...
Odsłon: 53
Składniki
Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito.
Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane, ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!