Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, ognisty sos z papryczek chili i habanero. Sos idealny jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 28
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 154
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 28
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 154
Składniki
Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito.
Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane, ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!